www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

CRÒNICA DE LA VESPRA DE REIS


Alfredo Roé

   El 5 de Gener, la vespra de reis, va actuar per segona vegada el Grup de Dolçainers i Tabaleters de La Jana. Per aquesta actuació, el grup es va esforçar molt, ja que va estar totes les nits de la setmana assatjan.

   A les deu del matí, amb les lleganyes encara pegades als ulls, el grup va quedar al centre social per fer l’últim assaig abans de sortir a voltar pel poble.

   En aquesta ocasió van interpretar un repertori nadalenc. Les nadales que tocaren van ser: 25 de Desembre, Gingle Bells i La Sambomba, junt amb la Cançó de Sant Antoni.

   Cap allà les onze, amb les dolçaines afinades i els xiquets del tabalet controlats, el grup va formar per pegar la primera volta del dia al poble i avisar de l’ arribada dels patges de Sa Majestats els Reis Mags d’Orient.

   El recorregut fou més o menys el següent: del centre social van fer cap al Portal, passant pel carrer Pou Nou. Del portal pujant pel carrer València, el dolçainer més jove, Efrén, va interpretar un solo. Just abans d’ arribar a la plaça del poble i amb molts xiquets al darrere, els dolçainers i tabaleters passaven la primera prova de foc del dia. Hi havia prou concentració de gent a la panaderia, i el nervis són molt traïdors.

   En compte d’ entrar a la plaça, van anar tocant pels carrers Màrtirs i Santa Bàrbara fins a Santa Anna; on van parar un moment per descansar i així poder arribar amb més força a la plaça i rebre com cal als patges.

   A les dotze tocades, el Grup de Dolçainers i Tabaleters va fer la seva espectacular entrada a la plaça Major. Els músics van ser rebuts amb un gran aplaudiment per part de la gran conglomeració de gent formada per adults i xiquets. Els quals esperaven amb molta expectació l’ arribada dels patges.

   Passats tres quarts d’ una aparegueren, molt moderns ells, els Patges d’ Orient amb cotxe. Les cadires ja estaven disposades davant la porta de l’Ajuntament, i els xiquets amb la carta a la mà fent un fila que arribava fins la farola.

   Només baixar del cotxe, els patges es van posar a saludar als xiquets i van prendre lloc als seients corresponents. Amb el sac del correu dels Reis Mags a la mà, van agafar una a una cadascuna de les cartes dels més menuts del nostre poble sempre preguntant si s’havien portat bé. Naturalment la contestació sempre era que sí, i algú que altre sempre responia amb plors.

   Quan arreplegaren totes les cartes els patges marxaren i els xiquets es van quedar tots neguitosos esperant que arribés la nit per rebre els regals que els durien els Reis Mags.

   La cavalcada de reis començà un poc abans de les set de la tarda. Sa Majestats els Reis Mags, van sortir del centre social acompanyats al capdavant pel Grup de Dolçainers i Tabaleters.

   Van desfilar pels carrers Pou Nou i València fins arribar a la plaça. On van ser acompanyats fins la porta de l’ església; allí els dolçainers interpretaren l’ última cançó del dia: Sant Antoni. Després es va realitzar la missa corresponent amb ...... de regals posterior.

   Tots el xiquets van obtenir el seu regal, més d’ un acompanyat amb carbó de sucre, no molt ben rebut per part del jove propietari. Al finalitzar, els Reis Mags es van acomiadar fins l’any següent de tots els menuts. Aquestos van tornar a casa amb els pares illusionats d’ obrir els regals per posar-se a jugar.

La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999