www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

EL NADAL


Alumnes de primària del Col·legi Públic de La Jana

   Jo sóc un xiquet de cinqué i vull contarvos què significa el Nadal per a mi:

   M’agrada que siga Nadal perquè tinc vacances, vénen els Reis Mags... i em fa pensar que potser nevarà.

   Vaig a contar-vos una anècdota: Un dia de Nadal, fa uns quants anys, ma germana va despertarme un matí i em va dir: - Alça’t, que tinc un regal per a tu -. Va obrir la cortina, i vaig vore que estava tot el pati blanc... Havia nevat! Em vaig fer molt content, perquè mai havia vist nevar.

   Amb això vos vull dir que no importen els regals que et facen, sinó els sentiments i l’alegria amb que te’ls donen.

   Hem de pensar també en la gent que passa fred, en els xiquets que no tindran regals, els que no tenen res per menjar i no poden celebrar el Nadal com nosaltres.

   Quan s’apropa el Nadal comencem a guarnir la casa, posem el pessebre i un arbre de Nadal amb cintes i llums de tots colors. La nit del 24 de desembre fem un sopar amb tota la colla d’amics i sempre hi ha un regal del Pare Noel.

   El dia 25, Nadal, es el dia que anem a l’església, on es fa el betlem vivent, i hi participem molts xiquets i xiquetes cantant nadales.

   Dinem tota la família junta i, després d’un bon dinar, mengem torrons, polvorons i tota classe de llepolies.

   El Nadal és l’època que més m’agrada perquè celebrem sopars reunits amb la família, fem la carta dels Reis d’Orient i del Pare Noel, muntem l’arbre de Nadal i li posem l’estel. També perquè muntem el pessebre i cantem nadales.

   Es mengen torrons, massapans i polvorons. A cap d’any es mengen els dotze raïms perquè porten sort.

   El Nadal és un missatge d’amor i pau per a tothom.

   La nit del cinc de gener, tots els xiquets ens gitem prompte esperant l’arribada dels Reis d’Orient, que porten moltes joguines.

   Tots els anys celebrem el Nadal. És una festa que recorda el naixement de Jesús. Per Nadal estem molt feliços, en família, i ens fem regals. També hem de pensar amb els xiquets i xiquetes que no tenen cap regal o no tenen família.

   El que més m’agrada del Nadal és muntar l’arbre i el betlem, i estar en família.

   La nit de Nadal preparo la taula per a sopar i ajudo a la meua mare a fer el menjar. Després de sopar cantem nadales i fem cagar el cagatio. Per cap d’any anem a sopar amb els amics dels meus pares. Després ens mengem el raïm quan toquen les dotze campanades.

   Els Reis arriben a La Jana amb carrossa, entren a l’església i reparteixen regals per a tots els xiquets, i carbó als que s’han portat malament. Faré la carta als Reis Mags.

   El dia de cap d’any soparem tota la colla. A les dotze pujarem a la plaça i ens menjarem el raïm mentre toquen les dotze campanades.

   El dia sis de gener serà el dia dels Reis. Anirem a recollir els regals a casa dels nostres padrins i iaios, però la nit abans ja haurem vist als Reis Mags de La Jana.

   El que més m’agrada del Nadal és la nit de Reis perquè tots els xiquets i xiquetes els esperen amb molta il·lusió. Encara que molts xiquets no la tenen, ja que són molt pobres i no tenen regals. Hem de saber compartir i donar alguna de les joguines que ja no gastem, bé perquè no volem jugar amb ells, o bé perquè s’han passat de moda. Segur que tots en algun lloc en teniu una pila. Aquesta nit és especial perquè Melxor, Gaspar i Baltasar, els tres reis d’Orient, que una nit molt gelada van anar amb els seus camells a Betlem, on Jesús havia nascut. Per això diem que vénen el dia set de gener carregats de joguines per a tots els xiquets que s’han portat bé.

   Així que, si voleu que els Reis vos portin joguines, ja sabeu què heu de fer.

   Segur que ja veieu que s’apropa el Nadal pels anuncis de la televisió i dels grans magatzems.

   Vull explicar-vos què és el Nadal per a mi: Són dies en què ens reunim la família per menjar tots junts, i també ho fem amb els amics. A l’escola, abans de les vacances, fem una trobada on cantem nadales, i ve el Pare Noel repartint regals per a tots. Algun xiquet menut plora perquè li té por. Ens ho passem molt bé! Són unes festes especials perquè es recorda el naixement de Jesús el dia vint-i-quatre de desembre. Aquesta és la Nit de Maitines. Antigament, la gent anava per la nit a la Missa del Gall, i després les colles es reunien per sopar i menjar figues en paella.

   A molts pobles es reuneix la família per a sopar, però a La Jana ens reunim els amics i es fan bons sopars amb marisc, carn... i els tradicionals torrons i polvorons.

   A la matinada bé el Pare Noel i ens porta regals. Durant aquestos dies els pobles estan il·luminats amb bombetes de colors i arbres a les places.

   Per les cases hi ha betlems i arbres de Nadal, i la gent fa molts regals.

   Quan s’acaba l’any, ens reunim amb els amics per a menjar el raïm de la sort, el dia 31 de desembre, després d’un bon sopar, quan toquen les 12.

   Algunes colles d’amics pugen a la plaça i es mengen el raïm. Quan al campanar toquen les dotze, obrim botelles de cava i ens abracem, tot desitjant feliç any nou.

   Per acabar les festes de Nadal arriben els Reis Mags, el dia més esperat pels xiquets, que volen veure què els han portat.

   El Nadal és una data important dins de l’any. A Nadal celebrem el naixement de Jesús i ens reunim tota la família per dinar i estar tots junts.

   Hi ha qui ho celebra montant l’arbre i el naixement de Jesús. En canvi, altres celebren Pare Noel i Reis.

   Hi ha qui s’ho passa molt bé perquè hi ha molts dies de festa i rep molts regals. Altres no s’ho passen tan bé perquè se’n recorden de la família que no pot estar amb ells.

   Les festes de Nadal m’agraden molt perquè estan plenes de llums, colors, alegria i diversió. M’agrada quan faig l’arbre amb mon pare i ma mare.

   La nit de noche buena sopem amb la colla i ve el Pare Noel, que ens porta regals i de vegades llepolies.

   La nit abans dels Reis no puc dormir. Quan ma mare sent les campanes dels cavalls m’avisa. Després mon pare, ma mare i jo anem a buscar els regals i ens ho passem molt bé! El ramadà és el nové mes del calendari musulmà i el mes del dejuni (sakum, siyam). És el quart dels cinc pilars de l’islam.

   Es duu a terme tots els dies d’aquest mes, des que el sol és a punt de sortir fins que es pon. Durant el dia no es pot menjar, beure, posar-se perfums ni mantindre relacions sexuals.

   Els menjars típics d’aquest mes sagrat són: la harira, el tagin, les halauiat...

   En aquest més també es resa tots els moments indicats del dia, és a dir; quan el sol és a punt de sortir, al migdia, a la vesprada, quan es pon el sol i a la mitja nit.

   Quan ja passen 27 dies del ramadà, per la nit tots els musulmans celebren una petita festa que en àrab es diu lailat AL-KADR.

   El 30, és el final del ramadà, l’aidalfatr.* *El ramadà és la festa equivalent al Nadal cristià.

   Els Nadals són unes festes que es celebren amb la família, es mengen torrons, i es canten nadales. Es fan el betlem i l’arbre de Nadal, on pengem boles, cintes, llums i l’estrella a dalt de tot.

   El dia 24, per la nit, el Pare Noel ens porta molts regals, sopem amb els amics i dinem amb tota la família.

   El Nadal és la festa que m’agrada més perquè no hi ha escola i ve tota la família. M’agrada quan muntem el betlem i l’arbre de Nadal; quan fem el Betlem vivent; quan tot el veïnat adornem el carrer; quan fem el betlem vivent a missa; quan ens porten el regal els Reis Mags... i també m’agraden els bombons de Nadal! En fi, és divertidíssim.

   Els que juguen a fútbol organitzen un sopar per als jugadors.

  Són dies que es dina amb la família i amics, i en què es va al cinema. Es recapten diners, fent sorteigs de cistelles nadalenques i coses per l’estil, per a xiquets que no en tenen.

   Es fan concerts de Nadal per anar amb la família. Enguany ací es celebra el dia 26, el segon dia de Nadal.

  El Nadal és la data en què estem més units.

   Per a començar, la nit de Nadal la passem tots sopant junts. Després vindrà el Pare Noel i ens durà regals.

   El dia de Nadal mengem torrons. La nit de Cap d’Any ens tornarem a ajuntar la família i a les dotze en punt ens menjarem el raïm i celebrarem l’arribada del nou any.

   L’últim dia, i el que més m’agrada, és la nit dels Reis Mags. Eixa nit ens anem a dormir molt prompte. Així, al dia següent, si hem sigut bons xiquets durant l’any, baix l’arbre de Nadal estarà tot ple de regals.

   El Nadal comença el dia vint-iquatre de desembre, Noche Buena.

   L’endemà és el dia de Nadal, quan celebrem el naixement de Jesús, fill de Déu.

   En aquests dies es solen menjar torrons i polvorons. També es tradició que es reunisquen les famílies.

   Les festes de Nadal acaben el dia dels Reis Mags, quan obrim el regal que ells ens porten.

   A mesura que ens fem grans tenim menys regals. Quan era xicotet em portaven regals a casa els iaios, a casa els tiets, a casa els padrins i a casa meua. Ara només me’n porten a casa meua, i en la condició que em porte bé i faça els deures.

   N. de R.: Les redaccions han estat escrites per: Jordi, Efrén, Joan, Emma, Aarón, Indira, Marc, Gerard, Nadia, Marta, Guillem, Clara, Àlex, Lahcen, Enric, Alba, Laia, Laura, Núria, Emiliano, Martí, Andrea, Olaya, Omar i Hasna. Han sofert una correcció, tant ortogràfica com gramatical, per donar-li coherència i fer-les més comprensibles al lector.

La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999