www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

PACO I FRAN SIMÓ


Magda Simó

   Quan vau començar a fer la col·lecció?

   Tot i que sempre ens havia agradat el tema del col·leccionisme històric i militar, només fa uns tres anys que vam decidir centrar la col·lecció en peces pertanyents a la Guerra Civil Espanyola, acotant una mica l’amplitud del tema per poder ser més exhaustius.

   Què us va motivar a començar-la?

   Des de sempre havíem tingut afició a conservar algunes peces que trobàvem treballant al camp o guardades de la família, i poc a poc, estudiant llibres i documentant-nos, vam anar entrant al món del col·leccionisme de militaria, una àrea desconeguda per la majoria de la gent, però que mou una quantitat impressionant de persones i de volum econòmic.

   Quantes peces teniu actualment?

   És difícil de saber amb exactitud, perquè incorporem contínuament articles nous, però calculem que tota la col·lecció es composa d’unes 1400 peces. Només amb munició, tenim unes 700 peces diferents. I després, la resta és material divers, tant d’armament com d’utillatge o eines de la vida diària dels exèrcits durant la guerra, a més d’insignies, banderes i altres complements.

   En quines categories dividiríeu les peces de la col·lecció?

   Bàsicament, en dues, armament i utillatge. A l’armament inclouríem tot el que és material militar pròpiament dit amb moltes subclassificacions, i a l’utillatge, les peces que no s’utilitzen específicament per a la guerra, però que sí que hi estan relacionades, com les cantimplores, la roba o els coberts que feien servir els soldats. També tenim articles curiosos, com llaunes de conserva (plenes!), una pàgina de La Vanguardia de l’any 37, en plena guerra, o coses similars.

   Quines són les principals fonts a través de les que aconseguiu les peces?

   Les fires del sector són una bona manera de conèixer altres col·leccionistes i comprar, vendre o intercanviar peces, però també tenim moltes donacions de gent que té material i no li dóna un valor excessiu, i opten per cedir-lo, cosa que agraïm moltíssim! I per suposat, totes les peces que s’incorporen a la col·lecció estan perfectament inutilitzades i desactivades, perquè no puguin ser en cap cas un perill, tot i que la seva antiguitat fa molt sovint que siguin més un article històric que una arma.
La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999