www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

EDITORIAL

   “Any nou... calendari nou”.

   Salut lectors i lectores! Ja ha passat un any des que l’actual plantilla féssem la primera nostra Pedralta. Durant aquest temps hem pogut aprendre la dinàmica d’una revista i hem anat, anem i anirem intentant millorar-la cada dia.

   Deixem un altre any en què, segons l’informe mundial sobre desastre 2005 de la Creu Roja, han augmentat les catàstrofes naturals un 50% en cinc anys: entre tsunamis, inundacions i sequeres, onades de fred i de calor, terratrèmols, huracans i incendis, els mitjans de comunicació no han parat de donar-nos males notícies. Tot això ens ha recordat que no estem sols en aquest món egoista, que hi ha molta pobresa, o millor dit, hi ha un mal repartiment de la riquesa. Encara i això, de no ser per aquestes catàstrofes, mai se’ns hagués mostrat la condició de vida de milions de desgraciats, ja que no és notícia que es moren 35.000 xiquets al dia per culpa de la pobres.    En canvi, si Fulano Mengano Sotano de Valladolid, Gasteiz, o altra ciutat espanyola ha estat mort al caure del balcó de casa, som bombardejats per tots els periòdics i els noticiaris. Què hem de fer? Així son els mitjans de comunicació. Però bé, intentem que aquest any siga millor (encara que hem començat amb mal peu, amb unes desenes de víctimes a la carretera des que ha començat l’any, i a pesar de tot, la gen del tercer món encara es mor de fam i epidèmies).

   El Nadal, tant esperat per tots, xicotets i grans també ha acabat. Aquest temps de “pau, amor i felicitat” ja ha passat, tornem al dia a dia de la mala llet. Bé, en veritat la mala llet no se’n va mai, però com diu la cançó, és Nadal i s’ha d’aparentar. I qui ho vulga negar només cal que doni acte de presència a un sopar o dinar de família en què els típics cunyats, sogres o consogres... que es contradiuen en tot acaben llençant-se els plats al cap.

   Bé, però una cosa està clara del Nadal, i és que el consumisme capitalista envaeix a tothom i ens dóna una necessitat innecessària de comprar regals fins i tot al fill del cosí de la veïna del cunyat de la teua neboda per part de pare. Una ovació per als caps dels grans magatzems, cervells privilegiat que fan que tots els anys el missatge real nadalenc es transforma en el missatge “hipocresia, brega a les reunions familiars i més hipocresia”, que s’han omplert les butxaques i viuran tot l’any a cos de rei.

   Les Autoritats s’haurien de preocupar un poc més per la nostra salut, i fer campanyes al Nadal del tipus: El Nadal el perjudica a vostè i als que estan al seu voltant; o també: El Nadal produeix intoxicació etílica, ferides de primer grau en les celebracions familiars i dolors de butxaca.

   Tots ens hem incorporat ja a la rutina del treball, els estudis o el descansar. Ara, amb les lladrioles ben pelades, ens hem d’enfrontar a la temible costa de gener.

   Vos recordem que acceptem tot tipus de suggeriments per millorar la revista (envieu-les indicant al sobre Bústia de suggeriment a: Revista La Pedralta, Plaça Major 14 · 12340 La Jana). I si a algú de vosaltres li pica el cuquet literari, té les portes obertes.

   Després de tot això, només cal desitjar-vos un bon any 2006, si no millor, que siga igual de bo per a tots que el 2005, i que disfruteu de la lectura de la millor revista editada actualment a La Jana: la nostra La Pedralta.

La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999