www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

REBOTIGA*


* (En castellà, trastienda). En aquest nou número, intentant cada vegada renovar- nos i fer una revista més variada i entretinguda, afegim un nou apartat de crítiques musicals i literàries dels productes de la terra.

ALUMINOSIS Agro Rock II
Víctor Griñó   Després de 3 anys de silenci i d’un notable canvi en la formació, ja tenim ací el nou disc d’Aluminosis.
   Tornen amb l’estil que ells mateixos van batejar com Agro Rock, i vénen pegant més canya que mai. La primera cosa que crida l’atenció és la caixa del disc, formada per dos compactes, el primer amb les 13 noves cançons, i el segon amb tres videos de la banda i el videojoc Asporgator, el llaurador que ja s’ha convertit en el logo i mascota de la banda. A més, el curiós pack incorpora una petita ampolla d’oli d’oliva i una enganxina.
   La temàtica del disc, com en l’anterior, es centra en els problemes dels llauradors (Agricultura, esport d’aventura; Més de mil anys; Puonà; Rock de l’Agro Rock). A més, hi ha una forta crítica social als polítics (Jornada de reflexió), a la inconsciència dels que creuen que un gosset és un joguet (Qui és l’animal?) i als escàndols de Maikel Jachson (Maikol); també a les modes insubstancials (Tuning tractor) i el panorama musical actual (4.000 babosos). Per acabar, critiquen la gran lacra dels pobles menuts (Rumorologia) i a la suposada evolució humana, que és ràpida però cap enrere, com els crancs (Patakes Mutants; Progrés...?). En aquest compacte trobem un enduriment en la música del grup, allunyant-se en alguns moments del rock urbà i apropant-se al metal i al hardcore.
   Cal dir que es troba a faltar l’apegalós i rítmic ska del primer disc. De tota manera és un disc magnífic que es mereix estar en el top ten de qualsevol tenda de discos.
OVIDI MONTLLOR
Ovidi Montllor a l’Olympia
Alfredo Roé
   Ovidi Montllor, acompanyat pel gran músic Toti Soler, va realitzar la gravació d’aquest CD durant el concert realitzat l’any 1975 al teatre Olympia de París. En Ovidi a l’ Olympia apareixen cançons prou representatives del cantant, com pot ser la trista cançó Homenatge a Teresa; o la divertida Una nit a l’opera. És un bon disc per començar a conéixer l’obra del desaparegut cantautor alcoià Ovidi Montllor, que malauradament no rep el reconeixement que es mereix.

LA JANA,
TERRITORIO Y
PATRIMONIO
HISTÓRICO-
CULTURAL

Pedro Simó Vallés
El llibre està estructurat per apartats i intenta d’una manera comprensible per a tothom fer un repàs de la història de la Jana; explicar l’evolució de l’economia del poble, sempre basada en l’agricultura; la demografia, que va arribar a un màxim d’uns 2000 habitans i la vida política i social del poble, des de la prehistòria; tot passant per la guerra civil, fins als nostres dies. Tot està documentat fotograficament.
   Després apareix un recull del patrimoni que hi ha al poble i un altre apartat del llibre tracta sobre els personatges de gran rellevancia que van nàixer o viure en el nostre poble.
   Si eres una persona que coneix mínimament La Jana, aquest és un llibre interesant per a coneixer millor com era i com és el poble, els possibles orígens de les seues tradicions i inclús el possible origen del poble. La lectura del llibre no es massa pesada, si bé es cert que hi ha trossos en què, per l’acumulació de dades i noms, et pot resultar una mica difícil la comprensió.
   Per a concloure he de dir que crec que aquest llibre es de lectura casi obligada per a la gent de la Jana interessada en saber una mica més del seu patrimoni històric i cultural.
La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999