www.lajana.net/lapedralta
Butlletí d'Informació de l'Associació Janenca de Cultura ·   Nº 27 ·   Juliol 2005 ·  Any VII ·  Edició Digital
Sumari
Inici
Editorial
L’Associació informa
Dossier especial Fira 2005
Actualitat
Crònica de la CNT
El Nadal
Crònica de la vespra de reis
Retalls de premsa
Històries
Prou
Entrevista
Entrevista a Paco i Fran Simó
Receptes de cuina
Olives trencades
Critiques
Aluminosis, Ovidi Montllor, Pere Simó
Música
Carta d’un músic agraït
Societat Musical Santa Cecília
Esport
Mals temps per la lírica
Els nous janencs

Enllaços
La Jana
Societat Musical Sta. Cecilia
C. F. La Jana
Penya Taurina
Penya Barcelonista
Contactar
Amb l'Associació
Temes relacionats amb la web

23-O: EL DIA D


Marina Griñó

   12:00 hores del matí. Diumenge assolellat. Un ambient estrany es percep al poble de la Jana. Vintenes de veïns s’acumulen a les cantonades del poble. Rumors i expectació. Incertesa i curiositat. Què és el que està passant? Alguna cosa inusual al poble està succeint, quelcom acte mai ocorregut.

   12:15 hores del matí. El diumenge segueix sent assolellat. L’ambient segueix sent estrany, i la gent segueixen esperant a les cantonades. Cada volta es van apropant més veïns. S’ha convocat una manifestació. L’Ollero i Lolín han tancat els bars. La CNT del País Valencià està apunt d’envair el poble. Es diu q més de cinc-centes persones es manifestaran.

   12:30 hores del matí. El Sol segueix escalfant lleument els carrers del poble. Els veïns comencen a sentir les cames cansades de tan d’esperar a la cantonada. Com? Quinze només? Però no n’eren cinc-cents?

   12:45 hores del matí. Segueix sent diumenge i segueix fent sol. Alguns veïns, cansats d’esperar, prefereixen anar cap a casa, a fer el vermut. D’altres esperen, impacients i curiosos. Ja en són vint?

   13:00 hores de, la tarda ja?. Un rumor comença a sentir-se carrer la Cort amunt. Una bandera roja i negra, a l’horitzó, oneja suaument, navegant per sobre d’una trentena de caps.

   13:05 hores de la tarda. S’arrimen cada vegada més i més. Queda confirmat que no arriben a la quarantena, pot ser que tal volta no en siguen ni trenta. Però, no n’eren cinc-cents?

   13:10 hores de la tarda. Arriben a la plaça i comencen el seu recorregut (no el que tenien marcat, si no un de nou). Donen la volta al poble. Volen que la camera agrària, patrimoni nacional, siga retornat a la CNT, que, com ells mateix diuen, els hi pertany.

   13:30 hores de la tarda. La manifestació arriba a la seua fi. Es queden davant de la camera agrària, i llegeixen un manifest. Reparteixen pamflets (dignes de llegir, per cert, no pel seu contingut, si no per la gran quantitat de faltes gramaticals que conté) i mantenen un distés col·loqui amb els clients de ca l’Ollero (que ja s’ha atrevit a obrir el bar, després de certificar que els cinc-cents manifestants s’han fusionat entre ells i s’han transformat en una trentena).

   13:45 hores de la tarda. Alguns estómacs dels manifestants comencen a rugir. D’altres segueixen discutint, en nom de la CNT, i afirmant que el local, històricament, els hi pertany (local fet per gent del poble abans de que es crees la CNT).

   14:00 hores de la tarda. Hora de marxar. El senyor Fabricio, capo i magnat, puja al seu Mercedes, símbol de l’anarquia per excel·lència. Els vint-i-nou restants se’n van cap a casa també. 14:01 hores de la tarda. La població janenca està decepcionada. Creien que per uns moments el poble hagués sobrepassat els mil doscents habitants...quina llàstima.
La Pedralta
Associació Janenca de Cultura
Plaza Mayor, 14 - 12340 La Jana - (Baix Maestrat)
ass-janenca-cultura@lajana.net
CS-77-1999