CURIOSITATS
Biografía del Hermano Clemente Adolfo. (Clemente Vea 1898-1936)
( Tret de la Web dels Germans de La Salle de Benicarlò)

     Natural de La Jana, Diòcesi de Tortosa (Espanya). De la nostra Comunitat de Tortosa. Va morir als 39 anys d'edat, 21 de vida religiosa i 12 de Professió perpètua. va ser assassinat, per odi a la fe, a La Jana, el 14 d'Agost de 1936.

      El nostre futur Germà Clemente Adolfo pertanyia a una honorable família de La Jana, en la Província de Castelló, lloc on en altres temps va predicar l'il·lustre missioner Sant Vicente Ferrer, el record quieta del qual encara viu en la localitat. Nen piadós, obedient i respectuós, Clemente Vea era el consol dels seus pares, que tenien la il·lusió que seguís una carrera. Per aquest motiu li havien enviat a l'Internat dels nostres Germans de Benicarló, el renom dels quals atreia a molts estudiants de la regió per a seguir el Batxillerat. En aquest mitjà de ciència i de virtut, que dirigia el Germà Noël l'adolescent es va distingir per la seva aplicació constant, per la seva pietat i pel seu bon esperit, pel que els seus companys li veien com seriós, amable, sempre disposat a prestar favors, fins i tot a sacrificar-se pels altres.

     En possessió del Diploma desitjat, Clemente va demanar als seus pares l'autorització per a ingressar en l'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes. La sorpresa va ser enorme en la família, doncs s'havien posat grans esperances en ell, segons els criteris del món. El pare no va considerar oportú concedir el seu permís. Però, aviat es va adonar que la fermesa del seu fill era inconmovible, pel que un dia li va dir amb cert mal humor: “Vesten on vulguis, però ja no tornis més per la casa paterna, mentre estiguis en el Novicitat de Hostalets, el qual està prop de Fortianell”.

      Amb el cor ple de pena, però amb la confiança posada en Dios, el jove va marxar on el seu pare havia dit, entrant amb nobles disposicions i disposat a trencar del tot amb el món. El 11 de Febrer de 1917 va prendre el Sant Hàbit i va rebre el nom de Clemente Adolfo. Des d'aleshores va professar una devoció singular i ardent a aquesta advocació de la Mare celestial. El sacrifici heroic que havia fet li va merèixer una gràcia especial de pietat i una gran dedicació a la seva formació religiosa. Els seus companys del Noviciat s'admiraven davant la seva serietat i davant la fidelitat en el compliment dels deures de cada moment.

      Al Març de 1920 el nostre Germà va partir del Escolasticat de Bujedo, on havia anat a completar la seva formació. Va ser enviat al seu estimat Col·legi de Benicarló, on la seva ànima s'havia preparat per a seguir la cridada divina que un dia allí havia escoltat i seguit. Animos i guiat pels consells d'excel·lents educadors, va començar amb molta alegria i decisió la noble carrera de l'ensenyament.

      Mentrestant, el Germà Director s'havia dedicat a suavitzar l'actitud del pare. I, durant una peregrinaciò a un Santuari Marià de la regió, el Sr. Vea es va reconciliar amb el seu estimat fill, enmig de l'emoció de tota la família i de la Comunitat, i entre les llàgrimes també de tots els domèstics de la casa familiar, que es van sentir emocionats amb tan tendre espectacle.

      El nostre Germà va estar durant tres períodes a Benicarló, separats per breus estades en Monreal del Campo i en Bonanova. En 1923 va ser enviat per a una estada de vuit anys en Santa Madrona, a Barcelona. En les vacances de 1933 va passar de la nostra Escola de Gracia, a la de Tortosa, on hauria d'acabar prematurament la seva fecunda carrera.

      Durant molt temps va estar encarregat de la primera classe en diferents Escoles gratuïtes. Es va lliurar a la seva missió amb tant zel i encert que els seus alumnes li testimoniaven molt respecte. Quan acabaven en l'Escola sentia especial plaer a regressar per a visitar al seu professor estimat i renovar-li els seus sentiments d'agraïment. Abans de freqüentar l'Escola dels Germans de Benicarló, el Germà Clemente Adolfo havia viscut alguns mesos en una pensió privada de Tortosa. A pesar d'estar regida per persones catòliques, aquesta pensió estava lluny d'oferir bones garanties d'ordre i vigilància i d'això conservava una desagradable record. Aquesta experiència juvenil era la qual li movia sempre a reclamar l'ordre i la disciplina, que considerava la condició mínima per a l'aprofitament i la moralitat en qualsevol centre d'estudis. Per això mirava la vigilància com la primera obligació de qui es dediquen a la tasca de l'educació. Aquesta va ser la seva millor qualitat que tant li va merèixer l'estima general en tots els llocs per on va passar.

      Sense ell pretendre'l, passava en tots els llocs com un veritable model de regularitat, d'esperit religiós i de filial respecte envers el Germà Director Profundament piadós, oferia al Stim. Sagrament mostres de devoció singular. La seva postura en la capella mostrava un home de fe profunda. Silenciós i poc expansiu, hagués elegit pel seu gust la solitud. Però es mostrava molt servicial en la vida comuna i estava sempre en disposició de qualsevol servei o treball que pogués sorgir. Era molt digne i afable. Sempre evitava en les converses el que pogués molestar o dividir els cors. Mai se li va escoltar parlar de cap qüestió política.

     El Germà Clemente tenia gran influència en els Germans joves, doncs estava sempre en disposició d'ajudar-los en els seus primers treballs i es posava a la seva disposició per a contribuir que superessin les seves dificultats. Quan canviava de Comunitat, era general i sincero el sentiment de pena que tots experimentaven. Els seus alumnes majors, i sobretot els antics, sabien valorar el seu lliurament, la seva generosa actitud de sacrifici, la seva pietat, el seu zel il·lustrat de mestre consumat.

     Va anar a l'Escola de San Juan de Gracia on els homes que es van formar en la seva classe van constituir durant molt temps la sustentació de la Parròquia i es van mostrar com prolongació de l'esperit del seu mestre benvolgut. Aquest fervorós religiós, obligat de vestir de seglar amb motiu dels esdeveniments de 1933, ho manifestava amb pena del seu cor. Era massa reflexiu per a no veure venir el que es veia en l'horitzó i per això es preparava sempre per al pitjor. Elevava la seva ànima a Deu i disposava el seu cor inclòs per al martiri, si tal era un dia la voluntat de Deu.

      El 22 de Juliol de 1936, fugint de la rabiosa persecució que es va deslligar a Tortosa, el Germà Clemente Adolfo va marxar per a La Jana, amb la intenció de refugiar-se en la seva família. A la seva arribada, es va veure detingut pels milicians, conduït davant el Comitè i sotmès a una minuciosa investigació. Després se li va comunicar la següent ordre: “Vagi a la seva casa. No surti d'ella sota cap pretext i no rebi cap visita”. Sota la promesa de complir-lo, se li va deixar marxar. El 14 d'Agost següent, al caient de la tarda, els Comunistes es van apoderar del nostre Germà, a fi de conduir-li, juntament amb el Sr. Capellà del Poble, al cementiri del poble de S. Mateo, on els dos confessors van vessar la seva sang.

     Els familiars del Germà Clemente Adolfo recorden amb unanimitat que el temps que va passar en família va anar per a tots de gran edificació. Sempre que es parlava del perill que corrien els religiosos i sacerdots en aquells temps tan desastrosos, manifestava en les seves paraules el desig que la seva ànima tenia de morir per la causa de Deu, si tal era la voluntat divina

     . Les restes mortals del Germà Clemente Adolfo, així com els d'altres dos sacerdots naturals de La Jana, van ser traslladats per l'Ajuntament al seu poble natal i dipositats junts en una mateixa sepultura.